• 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Alder Hey Community Cluster
  • Blows Yard
  • Global Witness Workplace
  • 16 Winchester Walk
  • BFI Mediatheque
  • Jerram Falkus Office Fit-out
  • Conkers Aerial Walkway
  • Eastfields Estate Regeneration
  • Spring at Stonebridge Park
  • Project Genesis Research HQ
  • Maitland Park
  • The Hyde, Hendon
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • Maggie's Newcastle
  • RE-Fab House
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
· Amy Glover

Cullinan Studio chosen for the new Alder Hey Community Cluster

A new clinical and support services building within the Alder Hey Health Park for Alder Hey Children's Hospital

Our RIBA competition winning scheme for a new Community Cluster at Alder Hey Children's Hospital in Liverpool represents an innovative joined-up approach to the physical and mental health of children. It will bring together a range of clinical and operational support services, including Child and Adolescent Mental Health services, Neuro Assessment and Psychology Outpatients Departments.

Alder Hey's vision is for “a parkland community for children” with the new building forming an integral and important part of the growing Alder Hey Campus, to provide a centre for excellence for Children’s health connected to nature within a newly created landscape park.

Our design creates a clinical quality building with a homely feel around a central garden; a multi-sensory experience for full engagement with the landscape to promote wellbeing. A range of spaces from large scale arrival areas to more intimate, calmer spaces important for mental wellbeing, will enable the visitor to have control of their environment to suit their needs. 

We are looking forward to this challenge to create the right supportive setting in the cluster for young people who will really benefit from an integrated cluster of services – and to work closely with the dedicated team of clinicians.

David Powell, Development Director at Alder Hey Children’s NHS Foundation Trust says :

“The children and families who will use the new cluster development deserve a fantastic place in which to receive their assessment and treatment. The brilliant staff who provide their services are equally deserving. The Cullinan team have understood this and responded magnificently with a building of quality and imagination.”

Cullinan Studio partner, Alex Abbey says: 

“The competition brief set by the Alder Hey Trust was one of the most challenging we have encountered, commensurate with the ambition to set a new model for childrens' health provision.
 

"To do justice to such a unique proposition necessitated a carefully considered response. In dialogue with the Trust over the intense months of the competition, we tested, listened and responded to refine the design to meet their brief.
 

"We always referred back to our original concept for the building as, ‘a childs' place, a place for work and a place in context,’ to ensure that a journey to, in and around the building balances efficiency, peacefulness and delight, and creates a building that is both in, and of its landscape to improve wellbeing for all its users.
 

"We are absolutely delighted to have won the competition and are really enjoying working with the Trust as we develop the scheme.”

The Community Cluster has been designed in collaboration with BuroHappold engineers, Turkington Martin landscape architects and Gleeds cost consultants.

Flythough of the competition winning scheme

Related Articles