• 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • 16 Winchester Walk
  • BFI Mediatheque
  • Conkers Aerial Walkway
  • Eastfields Estate Regeneration
  • Spring at Stonebridge Park
  • Maitland Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Camden Mews
  • Bartholomew Villas
  • Marvin House
  • Horder House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Date
2016
Region
UK
Sector
Interiors Residential Retrofit
Budget
< £1m
Themes
Creativity Context
Client
Private
Location
London Borough of Lambeth
Contact
Carol Costello
Team
Sparrow Building Ltd, Rise Structures, NRG Consulting

A Victorian terraced house in Brixton has been reconfigured and renovated to meet the needs of a growing family – and also to provide a bright backdrop for the client’s artwork. Light filled spaces have been opened up; another bedroom added in a new loft conversion; and a remedy found for persistent damp. The result is a unique contemporary home – but one that retains much of its original character. 

Artist's House, Brixton

Dusk view of renovated kitchen from the rear garden.

The Victorian terraced house in Brixton had been the family’s home for 12 years. Rather than move from a well-loved house and neighbourhood as their children grew, the clients asked us to create a spacious, warm, energy efficient home.

Downstairs, spaces have been opened up – bringing in light and reconnecting the house to the garden. Upstairs, remodelled bedrooms, bathroom and shower room – and a new loft conversion – are carefully planned to meet the demands of family life.

The renovations have an undeniably contemporary feel – composed of steel, concrete, smoked oak flooring, and rough plaster walls – but old and new are finely balanced so that the house’s original character is not lost.

Context

The challenge was to create more space for a growing family – but also to show the client’s artwork to best effect – without detracting from the charm of a Victorian terraced house. And all within a limited budget.

Ingenuity was needed to create a sense of light and space within the narrow plan of the house. The ground floor was opened up – allowing dual aspect views to the outside from the living room. Large sliding doors in the entrance hall provide glimpses into the garden. And large patio doors from the kitchen also help bring house and garden together.

Upstairs, bedroom and study spaces have been remodelled, with a new family bathroom and shower room. The shower room – with lemon yellow tiles – borrows light from the bathroom through a large opaque sheet of glass. Separate entrances to each allow both to be used during peak hours.

A simple material palette, exploiting the special quality of natural or exposed finishes, playfully balances old and new – and meets the brief for a more contemporary home in a Victorian house.

A consistent language of steel, concrete and smoked solid oak flooring is used, with rough plaster feature walls to the loft stairwell and the larger first floor bedroom. The existing chimney in the living room has been restored – but is now set off by a concrete hearth.

Exploded axonometric section

Creativity

Damp had long been a problem. This was tackled by using innovative natural materials to insulate walls and prevent build up of condensation. Calsitherm is a breathable insulation that allows moisture to pass through and evaporate, rather than being trapped in an ‘unbreathable’ insulation – a common problem when insulating solid brick walls in older buildings.  

The existing steel kitchen was re-used, but with a new floor – Mapei Ultratop screed with anthracite polished concrete finish – with underfloor heating. The result is an industrial feel.

A steel WC and black basin inject a touch of quirkiness in a compact below stairs WC behind a pocket door.

The new loft conversion is reached by a bespoke folded metal staircase - a slim 6mm mild steel was chosen in order to make the cramped stairwell feel as open as possible.

A large lightwell at the top of the stairwell brings light into this tight, internal space. And the loft’s large windows maximise light and views out to sky and gardens. Outside, the loft cladding is standing seam zinc rainscreen by VMzinc, with the seams carefully set out to complement the new window composition.

Also bespoke are the oak joinery of the storage space and a built-in bed that makes clever use of the change in floor level created by increased ceiling heights in the bathroom below. 

"We are enjoying the house so much that Chris now works from home two or three days a week. Rather than a house built for a Victorian family, with seven kids in one room, our home serves modern family needs and habits. We finally have a space that suits the way we live and move around. Selfishness is quite well executed in this house!"

Client