• 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Spring at Stonebridge Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Maitland Park
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Date
2015
Region
UK
Sector
Interiors Retrofit Schools
Budget
< £1m
Client
Rosendale Primary School
Location
London Borough of Lambeth
Size
234sqm
Contact
Kristina Roszynski
Team
RISE, Synergy, Peter Gittins Associates, ABS, Goddard Consulting

The Cherry Tree expansion project was a response to the need to provide more places for pre-school children in Lambeth.

Cherry Tree Children's Centre

The work at Cherry Tree Children's Centre was funded as part of the Government policy to increase the offer for early years places for two year olds.

The layout of the rooms in the Cherry Tree Children's Centre has been reorganised to provide a clear sequence, in order of the age of the child, to give a sense of progression. 

Rooms have been increased in size and their layout remodelled to provide a clear open space for a variety of types of play for an additional 30 children. The new connection with the garden, improved daylight and natural ventilation and upgraded building fabric means the retrofit will help to reduce energy use.

Context

Cullinan Studio was approached by Kate Atkins, Head of Rosendale School, to provide a strategy for providing additional places in the existing Children’s Centre.

We undertook a feasibility study to understand the organisation of the existing building.

All the rooms were small and had over provision of circulation with two entrances, two coat areas and a convoluted route for the children to the toilets which suffered from a poor layout for supervision, lighting and ventilation. There was a conflict of uses in the rooms between the children’s play areas and staff areas.

A room in the Children's Centre before reorganisation

Creativity

From our analysis, we proposed the youngest children were relocated from the front of the building to the quieter area nearer the garden. This allowed the Community Room to be relocated to this large space adjacent to the entrance. Further to this we proposed there should be a clear sequence in the layout of rooms in order of the age of the child to give a sense of progression.

We rationalised the room layouts and provided a single generous entrance with coat area for the children and parents. The second entrance was remodelled for a dedicated staff area with adult WC and kitchen area separated from the play space.

The Ladybird Room (age 2-3) and Butterfly Room (age 3-5) were increased in size and the layout remodelled to provide places for an additional 30 children.

The remodelled rooms, with new generous sliding doors, allow better connection with the garden and improved natural light. The layout has been adapted to create more clear open space for the children to enjoy a variety of types of play.

The access to toilets has been improved with an efficient layout and better visual connection for the staff from the main room. Natural materials such as wood finishes and rubber flooring have been chosen for their beauty, robustness and low maintenance.

Climate

A holistic approach has been taken to sustainability in the design of the project.

Firstly, improving natural light and reducing reliance on artificial light. This has been achieved by the remodelling of the existing layout, with a large sliding door to the garden. This creates a light and naturally, well-ventilated room for the children.

Secondly, by improving the fabric, with high insulation values in the new roof extension, the floor and sliding doors will help to reduce energy loss. We have replaced inefficient fluorescent strip lighting with low energy LED fittings.

Thirdly, in terms of health and wellbeing, the children can enjoy a better connection with nature in the garden and more space to explore and learn in the rooms.

Collaboration

We worked closely with an Artist in Residence to create the beautiful wall murals of the ladybirds and butterflies to give each room a stronger sense of place.

The children really enjoyed watching the artist at work and each child has their favourite insect.

The use of metallic colours on the steel post is both a learning opportunity and fun. The painted grasses are colourful and have different textures applied which provide opportunities for sensory development for young children.

Detail of the painted grasses in the Ladybird Room