• 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Conkers Aerial Walkway
  • Eastfields Estate Regeneration
  • Spring at Stonebridge Park
  • Maitland Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Date
2014
Region
UK
Sector
Interiors Residential Retrofit
Budget
£1m - £5m
Client
Private
Location
London Borough of Camden
Size
100sqm
Contact
Carol Costello
Team
Synergy Consulting Engineers, Cape Construction, DesignWild, AIS Ltd

A beautiful, warm, light-filled new family home has been crafted within a Grade II listed Georgian house.

House in Hampstead

Unsympathetic additions to this Grade II listed Georgian house since the 1960s have been swept away to bring a new clarity and coherence. A large, bright main living space – which belies the relatively small scale of the house – has given the house a new heart. Smaller rooms around this space make it work happily as a family home.

Spaces open into each other – and out into the garden. The delight of a London garden is enjoyed from carefully organised windows and also from an upper outdoor terrace.

Waxed birch ply and oak – all finished to perfection – were chosen to line the stairs, floors, walls and ceiling. 

The project has been shortlisted for a 2015 Camden Design Award.

Short film of the House in Hampstead

Context

Much of the original integrity of this Grade II listed Georgian house had been lost through a series of clumsy interventions.

Extensions to similar houses close by had aimed for a contrast to the existing style. We took a different approach and started with what was already there. We chose materials that were the same or similar to the original house: timber; glass; neutral-coloured fenestration; and off-white coloured rendered masonry panels.

With the massing and external materials of the new extension we sought to complement the existing building. Minimal changes were made to the front elevation – so nothing of its heritage character is lost.

We also considered the neighbours and improved their outlook over the house. The view is now of foliage and a sedum roof rather than a shed roof and lean-to slate roof.

Creativity

The house was poorly planned – with no real central living space or easy flow from one part to another.

We did not want to simply add on more living space but rather improve the upper and lower ground floors of the house in a way that worked with the existing building both internally and externally. It was clear that new part of the building would relate to the garden on a more domestic scale if its height were lower.

A bold new plan was devised. Using the pure geometry of a ‘cube’, we created a new large central living space. Smaller rooms opening off this space match the rhythms of family life: there’s a warm and welcoming place to come together in but also spaces to quietly retreat to.

Clever arrangement of the kitchen, pantry, utility room and cloakroom makes for a smoothly and efficiently run home.

A steel and timber structure forms the ‘cube’. The warmth and comfort that the client was looking for was achieved through a simple palette of waxed birch ply and oak to line the stairs, floors, walls and ceiling. We worked closely with craftsmen to ensure an immaculate finish.

The birch ceiling is washed with light from a continuous ribbon of clerestory windows. Other windows – and an upper outdoor terrace – open onto views of the garden.