• 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Conkers Aerial Walkway
  • Eastfields Estate Regeneration
  • Spring at Stonebridge Park
  • Maitland Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Camden Mews
  • Bartholomew Villas
  • Marvin House
  • Horder House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Date
2008
Region
UK
Sector
Higher Education Workplace
Budget
£5m - £20m
Themes
Climate
Client
WMG, University of Warwick
Location
Coventry
Size
5,000sqm
Performance
BREEAM: Excellent
Contact
Robin Nicholson
Team
Jacobs, Arup, Hoare Lea, Churchman, Norwest Holst Ltd
Awards
Built In Quality Awards Commercial Category Winner (2009) Coventry Design Awards - Sustainable Design Award (2009) ISE Award for Best Public Sector Building (2009) Coventry Design Awards - People’s Choice Award (2009)
Press
CIBSE Journal (2012)

The International Digital Laboratory (IDL) is a state-of-the-art building that provides an innovative environment for collaborative research, demonstrators, knowledge transfer and training.

International Digital Laboratory

The IDL sits opposite the Manufacturing Centre (we completed in 1993) and adjacent the International Institute for Product and Service Innovation (we completed in 2012). The WMG works here with a number of partners enabling strategic change in industry, service and healthcare sectors. 

The building is required to act as a showcase for the innovative research taking place within. Openness and transparency is important in showing off the activities to visitors and investors, whilst in contrast a level of security for research data needs to be maintained.  

As the future of digital technologies is unknown, the IDL is designed to achieve maximum flexibility of internal spaces to allow for changing patterns in research. The first floor concourse acts as a gallery for the many activities taking place within the building, as well as allowing staff, students and visitors to gather, work and relax in informal meeting areas.

The IDL is a BREEAM ‘Excellent’ building, despite being on a green-field site.

Climate

The International Digital Laboratory was an important first for the University in calling for a key new building to be BREEAM Excellent despite their being no standard BREEAM model for Higher Education. 

It was also a first for us. With over 40 years of designing south-facing passive solar buildings, this was our first north-facing building. The Digital Lab is organised with four storeys on its north elevation and two storeys on the south allowing all the office accommodation to have north facing views and plenty of natural daylight without unwanted solar gain or glare. As a result the majority of the building is naturally ventilated.

Exploiting the level difference of the site we were able to incorporate a maze of heavy density blockwork under the ground floor slab. This is used for cooling the incoming air destined for the linear service trench. The air enters at a low velocity and bounces off the thermal mass of the blockwork and slabs for the temperature to moderate itself before any additional heating/cooling and entering the building. 

In order to increase the biodiversity of the site and reduce water run-off, a 2000sqm sedum blanket consisting of 13 different species has been laid on the inclined roof, with the addition of carefully selected planting around the building. A linear swale adjacent the south elevation of the building forms a Sustainable Urban Drainage System. This allows water to naturally soak away into the ground soil as well as providing a diverse range of planting. Reinforced grass on the main delivery route further prevents water run-off.