• 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • Spring at Stonebridge Park
  • House in Hampstead
  • Maitland Park
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Client
Royal Botanic Gardens Kew
Location
London
Size
5,000sqm
Performance
BREEAM: Excellent
Contact
Carol Costello
Team
Fanshawe, Buro Happold, Atelier Ten, Willmott Dixon, Chris Blandford Associates
Awards
RIBA Award (2011)
Press
Indesign (2011) Building (2011) Blueprint (2011) fc&a (2011)

The new Herbarium, Library, Art and Archives wing provides excellent conditions for the priceless collection of dried plant specimens and rare botanical books and illustrations at the Royal Botanic Gardens in Kew. 

Kew Herbarium, Library, Art and Archives Wing

The new Herbarium, Library, Art and Archives wing secures the status of the Royal Botanic Gardens at Kew as the world leader for the study of plant diversity and conservation. Climate-controlled vaults safeguard existing and future collections of herbarium specimens, rare botanical books, illustrations and archives.

It has also created opportunities for more people to make the most of its unique resources. A condition for funding for the new Herbarium – as part of a World Heritage Site – was to open the collections up to a wider audience.

There are now large rooms for research and collaboration and a reading room open to the public by appointment. A new entrance with a generous reception area, facilities for school groups, and a dedicated space for visiting researchers all attract and encourage visitors.

The new Herbarium is a beautiful, modern building and its curving forms sit sympathetically with a listed building and the magnificent trees on the bank of the River Thames. 

"I think that the overall design is fitting for its surroundings: it is contemporary yet still fits in beautifully with the original building … I love the curvy, modern design for what is essentially a large storage area. It makes a fantastic place to work in."

Fiona Bradley, Head of Media and Publications, Royal Botanic Gardens Kew

Context

The Royal Botanic Gardens at Kew is a World Heritage Site and great care was taken to respond sensitively to existing buildings and protected trees along the River Thames.

The palette of materials chosen not only complements the old buildings but also meets the functional requirements of the highly controlled environment needed for storing the collections.

Taking inspiration from both Kew Palace and the rubbed red bricks of the old Herbarium wing’s lintels and quoins, a fiery red brick clads the vaults holding the collections. The new building is linked to the old by a timber and glass drum, which houses a circular reading room, and the ground floor reception area is entered through a newly created south-facing courtyard.

New office space on the top floor of the building includes a roof terrace and enjoys beautiful views over the River Thames.

Collaboration

A site of this sensitivity and importance called for detailed negotiation and consultation – including with the World Heritage Steering Committee and English Heritage.

The design was developed closely with those involved with the Royal Botanic Gardens at Kew: the botanists themselves, as well as librarians and the publishing, IT and estates departments.

A detailed brief was taken to design specialist spaces for different users – and this included planning furniture and equipment layouts as well as selecting and designing special furniture.

Creativity

The concept for the new Herbarium emerged from a contrast: a massive climate-controlled enclosure, and light and airy spaces for scientists working close to the collections.

The solution is a three storey brick-clad vault with undulating glass and timber-clad research areas around it. Specimens are stored in the cool, dark vault – kept at a constant 15°C – and brought out into day-lit rooms to be studied. The vaults required a massive concrete structure both for its strength and thermal qualities.

Brick, cedar and a pale bronze aluminium curtain wall are used for the exterior elevations. Continuing the archive’s brick cladding into the interior points to the importance of the vaults. The red brick adds colour to the interior palette – a contrast to the cool concrete and white plastered walls. The concrete is fair-face to a high architectural standard – even the floor is bare polished concrete.

Superior quality extends to interior details such as a helical concrete staircase and bespoke joinery of dark stained oak with bronze ironmongery and fittings.

The Western Red Cedar – sustainably sourced from Sussex – used to clad the curving forms around the offices, reception, seminar and reading rooms will silver over time, enhancing its relationship to the red brick of the archives. 

Climate

The Herbarium has achieved a BREEAM ‘excellent’ rating.

Passive methods such as solar shading, maximised glazing for daylight, and exposed thermal mass reduce energy consumption. The cellular design of the building allows different temperatures to be maintained for different types of material stored – from plant species to rare books and illustrations – and each archive has a separate control system.

The primary source for heating and cooling is a bore hole based ground source heat pump. This supplements the energy needed to cool the vaults by a mechanical air handling system.

The use of concrete – with its capacity to absorb heat gains – allowed the reduction of the size of plant, the operating hours of the plant and duplication of systems. Considerably fewer resources both in construction and operation of the building have been used as a result.