• 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Spring at Stonebridge Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Maitland Park
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Client
University of Warwick, Jaguar Land Rover, Tata Motors European Technical Centre, WMG
Location
Coventry
Size
33,000sqm
Performance
BREEAM: Excellent
Contact
Peter Inglis
Team
Buro Four, Rider Levett Bucknall, Arup, Turley, Buro Happold, Grant Associates
Press
Building (2016) Building (2013)

The National Automotive Innovation Centre (NAIC) looks to the future: it will encourage the discovery and development of new processes and products – including green technology – and showcase advances in British design and engineering.

National Automotive Innovation Centre

The National Automotive Innovation Centre (NAIC) at the University of Warwick will bring together academics, engineers and designers to develop the technologies and products of the future – much to the advantage of the UK automotive industry.

The building has been designed specifically to encourage collaboration, cohesion and cross-fertilisation of ideas. It is here that the latest technological advances, including reducing dependency on fossil fuels and reducing CO2 emissions, will be refined.

The NAIC will connect leading manufacturers and academic teams and attract the next generation of engineers and designers. It will help to address the shortage of skilled R&D staff in the automotive supply chain, and also support the creation of apprenticeships in vehicle technology.

Although much of the research at the NAIC will be confidential, its creativity will be on show in a striking building in a beautiful landscape.

Collaboration

NAIC's ethos of collaboration - explained in 10 seconds

The National Automotive Innovation Centre is all about partnership. It brings together the University of Warwick, Warwick Manufacturing Group (WMG), Jaguar Land Rover and Tata Motors European Technical Centre (TMETC), and is funded by the UK Research Partnership Investment Fund.

Working closely with all those involved was important in helping the client to form the strategic brief for the project. Consultation has been extensive: we held briefing sessions with each individual organisation, with all of them together, and with single and cross-disciplinary teams across the partnership.

Creativity

Video - NAIC fly-through

The National Automotive Innovation Centre serves two purposes. It is first and foremost a place for researchers, engineers and designers to come together across disciplines to devise new technologies and products. It will also be a showcase for advances in British design and engineering.

The building will therefore have two distinct but overlapping parts: an inner sanctum and a shop window.

Each specific activity will have the functional space that it needs – and those different activities will be gathered around a space where collaboration can take place. Flexible research spaces over four storeys surround an equally flexible atrium space where people can come together for demonstrations, meetings, breakout sessions or simply to socialise. Spaces are individually beautiful yet work collectively to encourage interaction.

Front of house accommodates the main reception and exhibition area with clear views into the Engineering Hall and café.

It is a clean and simple building. Its richness and quality come from its strong base, middle and top. The articulation of the façade strikes a balance between campus scale and human scale.

The building steps in and out to create a clear entrance and at roof level to form terraces. The roof is dramatic and gives a strong, consistent top line to the elevations. The edge projects above a continuous ribbon of windows, so the roof appears to float over the building: a metaphor of the NAIC as a unique coming together of academic disciplines and manufacturing companies under one roof.

An in-situ concrete frame allows a simple aesthetic, is robust, makes the building easily adaptable, and is an environmentally sound choice.

The proposed materials – anodised aluminium, glass, glazed brickwork and engineered timber – are enduring and self-coloured and can be built with a high degree of precision. All project excellence in engineering.

Internally, the building is clean and white with glazed panels where appropriate. Splashes of colour and contrasting materials are introduced sparingly to highlight particular areas.

We are also designing a beautiful landscape – so that modern design and technology are drawn together with nature.

Climate

We are aiming for a BREEAM ‘excellent’ rating.

Environmental sustainability has influenced the choice of materials and construction methods, including the in-situ concrete frame and Glulam roof structure, which is renewably sourced with low embodied energy.

The building uses the University of Warwick’s district heating network. A back-up heating system serves only the most temperature-critical rooms. The whole building is served by efficient mechanical ventilation systems and cooling is by a mix of ‘chilled beams’ and cool air through the mechanical vent systems. To reduce the energy load, the roof houses 1,900m2 of photovoltaic panels.

An important part of BREEAM is an ambitious plan for biodiversity and habitat enhancement. We are drawing nature into the project, and supporting the University of Warwick’s Biodiversity Action Plan, by introducing local rare and endangered species. Integrating planting and habitats along circulation routes and gathering places will bring people into closer contact with the natural environment.

Creative water systems will add character to the NAIC’s setting – and also provide an integrated storm water management system to respond to future climate change.