• 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Conkers Aerial Walkway
  • Eastfields Estate Regeneration
  • Spring at Stonebridge Park
  • Maitland Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Date
2000
Region
UK
Sector
Residential
Budget
£1m - £5m
Client
Private
Location
Richmond, London
Size
377sqm
Contact
Johnny Winter
Team
Peter W Gittens & Associates, Michael Popper Associates, Derek Lovejoy Partnership, Gilby Construction

This riverside house, set in a Conservation Area, is made of a series of subtly divided, connecting rooms, which exploit the space and light available.

Private House

The client’s brief was for a house with a variety of spaces, high ceilings and full of light. 

The house is formed of three pavilions united by a curving yellow three-storey ‘inhabited’ wall that runs down the centre of the plan. The pavilions are topped with barrel vaulted zinc roofs.

The client’s collection of oriental antiquities were a major influence on the character of the interior, with every opportunity taken to form display spaces by carving recesses and concealing lighting.

A key concept for the building was the transition from road to river. A pier like timber deck runs through the house and to the river’s edge, giving uninterrupted views of the river from the entrance. This raised platform also avoids the roots of a row of trees which had to be retained to meet the planning restrictions.

The river elevation is formed of a large expanse of glazing, which works in unison with motorised external timber blinds. These provide a dynamic environmental system that accommodates the changeable English weather without compromising the client’s wish for maximising sunshine throughout the house.

The client, an architect who had worked in Hong Kong for 15 years, was out of touch with the English planning system and therefore reluctant to take on the project himself. He approached us because of our reputation for responsive and open-minded design and track-record of projects in sensitive sites.

Exploded axonometric of the house