• 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • Spring at Stonebridge Park
  • House in Hampstead
  • Maitland Park
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Date
2008
Region
UK
Sector
Culture & Leisure
Budget
£1m - £5m
Themes
Creativity Context
Client
Richmond Park Golf Club
Location
Richmond, London
Size
1,200sqm
Contact
Roddy Langmuir
Team
Techniker, Land Use Consultants, Atelier Ten

The development of a new sustainable clubhouse close to Chohole Gate to upgrade the current provisions to meet the standards of the modern day golfer.

Richmond Park Golf Clubhouse

Richmond Park is a wonderful rolling swathe of open grass and woodland that belies the intensive use it gets from families, walkers, runners, cyclists and golfers. The two existing eighteen hole golf courses fit well with the character of the landscape but the haphazard collection of disparate buildings that make up the clubhouse and related facilities make no connection with the setting and the gentle landscape.

A new driving range and a five hole academy course will be added, and will emphasise the public pay-and play non-exclusive nature of the existing golf courses. 

The two grassy arms of the crescent-shaped clubhouse, will direct golfers to their respective courses as they set out, and then allow them to return on a gentle ramp to the cafe/bar at the end of their round. The arms embrace a pond and practice green, overlooked by the shop and the cafe terrace. In this way the building organises the movement of the golfers in a clear and natural way.

The departure and arrival of the golfers, and the activities on the practice green, become quite theatrical and create a strong sense of place at the heart of the golf course, and a new gateway to one of London’s most impressive Royal Parks.

Context

Richmond Park is the largest Royal Park in London. The informal layout of planted woodland and residual open spaces flow together as a unified ‘natural’ landscape. 

All the buildings within the park are on a scale which reflects their original status and they now form an integral part of the landscape. Our proposal adopted this principal of integration; the building itself would become an element within the landscape. 

The clubhouse was designed as an arcing grass bank locked into the corner of the park at Chohole Gate. The arrival court would be sheltered by the earth banks built up against the lower level of the building.

Once entering, a wide arc of glass would provide open views across the pond and practice green, with the course beyond and Treebox Wood on the horizon. In this way, by firstly denying an outlook of the Park, then revealing expansive views over it, the mass of the building would create a dramatic threshold between the external world of the city, the A3, arrival, parking, and the pastoral inner world of Richmond Park.

Creativity

The upper level (cafe) would be formed of an ellipsoid roof, made of laminated veneer lumber (LVL) with plywood skins to form an efficient and structurally sound solution for the upper enclosure. The more vertical elements of this roofform would be clad with untreated cedar shingles to weather naturally with time. 

For the more horizontal sections of the roof we proposed an ‘extensive’ green roof with sufficient depth to allow additional ‘plug-planting’ which would create a more interesting planting regime to that of a regular sedum roof. This green roof would also provide additional insulation to the heavily insulated timber roof structure and slow down water run-off.

The roof structure itself would rest on an external concrete retaining wall wrapping the ground floor accommodation. The ground floor walls would be revealed at the entrance where the grass arc is ‘cut’ to announce the entrance. Here we designed a glazed lobby to allow daylight into the entrance and a glimpse through to the pro shop and the golf course beyond.