• 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • 16 Winchester Walk
  • BFI Mediatheque
  • Conkers Aerial Walkway
  • Eastfields Estate Regeneration
  • Spring at Stonebridge Park
  • Maitland Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Camden Mews
  • Bartholomew Villas
  • Marvin House
  • Horder House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Client
Rosendale Primary School
Location
London Borough of Lambeth
Contact
Kristina Roszynski
Team
Synergy Consulting Engineers, Andrew Payne Interiors
Awards
AJ Retrofit Awards - Schools (2013)
Press
FX Magazine (2014) Building (2013)

Gradual refurbishment of a Victorian primary school in south London is creating a great place for children to learn – and making massive energy savings.

Rosendale Primary School

Since 2011 we have been carrying out improvements, within a very tight budget, to the Grade II listed Rosendale Primary School in south London.

Three phases have been completed so far and we are now working on the next. Four classrooms have been remodelled, creating vastly improved conditions for both children and teachers, and existing toilets consolidated into a single unisex block.

There is now better circulation and surveillance, more storage, and children benefit from a safer, brighter and more spacious environment.

Our holistic and sensitive approach inspired the head and governors to ask us to prepare a long-term strategic plan for further improvements, such as reorganising the school buildings, improving the playground, and exploring how to accommodate additional pupil places. The masterplan is helping the school to make the right decisions and supports its funding applications.

"Cullinan’s consulted all those who would be using the space – teachers, children and parents ... by the end of the project, they became part of the school community. We were astonished at the results they produced in the time given and hope to continue working with them for many years to come."

Kate Atkins, Head of School, Rosendale Primary School

Context

Rosendale Primary School was built in 1899. Unsympathetic, piecemeal interventions over the years had detracted from many of its positive original Victorian features.

We set out to rediscover the good environmental design of the original buildings. False ceilings were stripped away, allowing natural light to pour in from high-level windows. We restored the best of the original features, such as fireplaces, dado rails, teachers’ cupboards and wood flooring, making them relevant to a 21st century classroom but at the same time adding character to the building.

A classroom before and after refurbishment

Collaboration

Our designs for each phase of the refurbishment were tailored exactly to the school’s requirements. We began by building up a picture of a day in the life of the school: how teachers, pupils and parents moved about the buildings and used the spaces. We listened to them all.

The children told us what they liked and didn’t like – and they didn’t like the existing toilets. When we were remodelling the toilets during the second phase of refurbishment, they worked with an artist to create decorative wall-mounted ceramics for the communal handwashing area.

Creativity

A pragmatic and sensible series of relatively small-scale – and low cost – interventions is underpinned by a longer-term strategic plan grounded in a comprehensive understanding of the school’s fabric.

Our starting point was to make better use of existing space and create better places for learning. Circulation has been improved and congestion avoided by moving cloakrooms closer to classrooms.

Budget constraints precluded replacing two south-facing glazed extensions that suffered from under-heating and over-heating and – in attempts to reduce glare – loss of natural daylight. We built a thermal model to determine where the rooms were failing and then found ways to remedy it. We adjusted the size and location of roof lights, optimising daylight and minimising glare, and replaced glazing with high-performance, solar-controlled glass.

Also during the first phase, we remodelled four classrooms. Although the classrooms are relatively small, we created a sense of place by adding a raised platform in the corner of the room to be used as a quiet space for reading or group work.

The classrooms have new floors, a work bench around the perimeter of the room, with storage below, new furniture and concealed services. We have installed new insulation and energy-efficient radiators and replaced fluorescent strip lighting with low energy fittings.

A. Place for Coats. B. Accessible resources storage. C. Clear space for 30 children. D. Storage wall and bench. E. Interactive whiteboard at child-friendly height. F. Quiet space for reading, small group work and one-to-one. G. Solar shading. H. High performance glazing. J. High level ventilation reinstated.

During the second phase, we replaced existing toilets with a new unisex block with individual locked cubicles and communal handwashing area.

Each phase has been implemented during the school holidays, so that the school has been able to stay open during term time.

Climate

Our approach to refurbishment has always been ‘fabric first’ to reduce energy use. The phases completed so far have resulted in a dramatic reduction – up to 50 per cent – in energy consumption.

Redesign of the location of roof lights in the two glazed extensions allows daylight to penetrate more deeply into the room plan, insulation of the roof reduces heat loss, and solar controlled glass mitigates heat gain. A new external timber pergola provides solar shading.

We have repaired existing sash windows so that they can be opened in classrooms and reinstated high-level openings in the halls to maximise natural ventilation. New heating pipework and energy-efficient radiators with controls, and presence sensor lighting have been installed.

Children and teachers have said that classrooms are now comfortable in both summer and winter.

Pupils are directly involved in making their school more environmentally sustainable. We are helping the school to measure and understand its CO2 emissions using the low carbon toolkit pioneered by The Atlas Project, developed by Cambridge University’s Programme for Sustainability Leadership. The school is able to calculate its carbon footprint and work out a plan for reducing it. Rosendale Primary School appears as a case study on the Atlas website.

By working with the existing fabric and re-using what was there as much as possible, we have reduced the embodied energy of the building works.