• 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Spring at Stonebridge Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Maitland Park
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Client
Singapore Management University
Location
Singapore
Size
97,809sqm
Contact
Roddy Langmuir
Team
PM Link, Davis Langdon, Seah Singapore, Maunsell Consultants, Beca Carter Hollings & Ferner, Acviron Acoustics Consultants, Parsons Brinckerhoff, Cicada, Square Peg Design, KNTA Architects, Obayashi Corporation
Awards
Landscape Industry Association of Singapore Gold Award (2006)

The Singapore Management University (SMU) City Campus is the first of its kind; designed, integrated and constructed from scratch in the centre of a developed city-scape. 

Singapore Management University

Four schools and a library are linked at below-ground concourse level allowing users to move under cover from one end of the campus to the other while enjoying views into the open courtyards that connect the concourse to the street, park and campus facilities. The porous spaces provide ‘breezeways’ to help pre-condition the incoming air.

Cullinan Studio were appointed as overall masterplanner for the 239,000sqm campus in collaboration with local architects KNTA after winning an international competition. We were also architects for five of the six first stage buildings.

A visually appealing ‘green’ theme runs right across the campus. Buildings overlooking the reconfigured Bras Basah Park have glazed facades shaded by a ‘vertical garden’ of climbing plants. 

The design was completed on a fast-track programme to ensure piling was completed ahead of the boring of a new underground line and was successfully carried out to schedule.

Context

The Singapore Management University (SMU) was a high profile Government initiative developed in  with the Wharton Business School as a world class institution for the whole of South East Asia.

SMU made a symbolic move from the Bukit Timah Campus to its new and permanent city campus in 2005, in an area long associated with Singapore education.

The new campus for 6,000 students is in the heart of the historic and cultural centre of Singapore, in Bras Basah Park. The design keeps a sense of open space and visual connection between the historic buildings that surround the campus, such as the Singapore Art Museum, the National Museum and the Cathedral.

Existing rain trees have been preserved along street frontages to shade the main pedestrian routes. Elevations facing the park have delicate ‘green’ skin of plants growing on a light stainless steel framework. This system provides screening shade to glazing and sets up an interplay between these buildings and their landscape setting.

Three tiers of landscape - concourse garden courts, open ground floors and fifth floor roof gardens - act as both a lung to individual buildings and collectively as a signature of a ‘Campus in the park’.

Climate

In common with many traditional buildings in areas of high sunshine and heavy rainfall where shelter is important, our buildings increase in size as they rise between ground and roof. 

Conducted solar gain through the roof is minimised by separating it into layers: an outer sun and rain ‘parasol’ and an inner air and thermal barrier. A large air gap between the ‘parasol’ and inner roof allows and promotes free air movement to remove the solar heat gain.

The narrower shaded ground floors allow for a rich mix of public uses without seeming cavernous

Shaded courts and breezeways across the whole campus are shaded by trees and the buildings.

Interior circulation spaces and lightwells are used as reservoirs of cool air. Chilled water cooling coils at high level induce ‘Downdraught Cooling’ creating a ‘cool pool’ from which fresh cool air is taken into perimeter classrooms on the lower three floors of accommodation.