• 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Spring at Stonebridge Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Couch Perry Wilkes London Office
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Maitland Park
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Client
The Hyde Group
Location
London Borough of Brent
Size
12,050sqm
Homes
117
Contact
Roddy Langmuir
Team
Bailey Garner, Brand Leonard, Max Fordham LLP, Terence O'Rourke, Turkington Martin, Barrel Tree Consultancy, Durkan
Awards
National Housing Award (2016) Housing Design Awards shortlist (2016)

Our masterplan for Spring at Stonebridge Park creates a new neighbourhood woven into the adjacent connecting streets.

Spring at Stonebridge Park

The masterplan is defined by key vistas, active frontages, shared social spaces and access to daylight. Its enclosing forms produce 117 homes composed with three distinct types of accommodation; a mews terrace, villa apartments and the rotunda. These wrap around a central communal garden and a diverted feeder canal that will run through the heart of the development. 

The apartments are a mix of 30% affordable rent, 23% shared ownership and 47% private sale.

The entire project is made of a single brick type which has lightness, warmth and strong texture. The brick is detailed to give a sense of mass to each distinct building type.

Context

Our design for Spring at Stonebridge Park completes the frame for two major existing park spaces and creates the opportunity for a third at its centre. 

There are three key vistas that suggest locations for: a landmark building (the rotunda) to address the parkland and prominent buildings (the mews terrace bookends) viewed from a distance along the main Hillside road.

The three storey mews houses along Hillside match the scale of much of the terrace housing in the area. The five storey villas’ mass is broken down into four individual villas, connected to each other with a continuous base of apartments at ground level. The rotunda’s circular form and ‘set back’ terraces for the top two storeys minimise its impact on its neighbours and strengthen its role as a landmark, with views along Hillside and across Fawood Park.

The orientation of the buildings ensures direct sunlight reaches the garden, across the smaller mews houses, from the south and west. Between the villas, corner balconies gain cross-views of the park and garden. 

Three Green Spaces: Well Connected: Key Vistas

Community

Spring at Stonebridge Park is one of the final projects to be developed within the regeneration of the Stonebridge Estate. The success of working with communities is built upon developing face to face relationships with stakeholders, through which we listen and learn and establish trust and understanding. As with previous projects on the Estate, including our Stonebridge Hillside Hub completed in 2008, extensive public consultation was carried out with local resident groups during the pre-planning period.

Our masterplan for the site creates a strong pedestrian link between the parks and between the north and south areas of the estate, with other routes connect residents to local facilities.

By accessing villa apartment cores from the north and providing through-access to the communal garden on the south, both building fronts get the natural surveillance and security that comes with an active frontage.

Walk-through (CGI) of one of the mews terrace houses.