• 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005
  • 2003
  • 2002
  • 2001
  • 2000
  • 1999
  • 1998
  • 1997
  • 1995
  • 1993
  • 1992
  • 1991
  • 1990
  • 1989
  • 1988
  • 1987
  • 1986
  • 1985
  • 1984
  • 1982
  • 1979
  • 1977
  • 1972
  • 1971
  • 1969
  • 1968
  • 1966
  • 1965
  • 1960
  • 1956
  • Blows Yard
  • 16 Winchester Walk
  • BFI Mediatheque
  • Conkers Aerial Walkway
  • Eastfields Estate Regeneration
  • Spring at Stonebridge Park
  • Maitland Park
  • RHS Hyde Hall Restaurant
  • National Automotive Innovation Centre
  • RHS Garden Bridgewater
  • Artist's House, Brixton
  • Bristol Harbourside Building 3a
  • IVIC: BIMSpace
  • Queen Mary University of London
  • Holy Cross Primary School
  • Cherry Tree Children's Centre
  • Bristol Harbourside Building 4
  • VLRNIC
  • Emerald Circus
  • Bunhill 2 Energy Centre
  • Pontifex Wharf
  • Hide House
  • RHS Hyde Hall Learning Centre
  • House in Hampstead
  • Central Building Refurbishment
  • Baldwin Terrace Residential Development
  • Rosendale Primary School
  • Cryfield Energy Centre
  • IINM
  • RE-Fab House
  • Maggie's Newcastle
  • Guardbridge Energy Centre
  • City University London
  • IIPSI
  • Foundry
  • Shenley Academy
  • BFI Master Film Store
  • Palestinian Museum
  • Forest Gate Community School
  • Shahat Garden City
  • Brampton Manor Academy
  • Torriano Junior School Gatehouse
  • Institute for Sustainability
  • Evans Granary
  • Olisa Library
  • The Green Mountain Project
  • John Hope Gateway
  • Kew Herbarium, Library, Art & Archives Wing
  • Letchworth Transition Town
  • Stonebridge Hillside Hub
  • Chinese University of Hong Kong
  • Richmond Park Golf Clubhouse
  • International Digital Laboratory
  • Cambridge Conservation Campus
  • Bristol Harbourside Building 9
  • Bristol Harbourside Building 3b
  • Masshouse Block D
  • Gateway to Petra
  • Singapore Management University
  • Purcell School Music Centre
  • Barge Arm Development
  • Heart of the Forest Masterplan
  • Bristol Harbourside Building 10
  • Penarth Heights Regeneration
  • Li Ka Shing Library
  • Lewisham Young People's Centre
  • Centre for Mathematical Sciences
  • Education and Interpretation Centre
  • Downland Gridshell
  • International Manufacturing Centre
  • Millennium Primary School & Health Centre
  • Bristol Harbourside Masterplan
  • Faculty of Divinity
  • Private House
  • UEL Docklands Campus
  • Ludgate Hill
  • Chester Amphitheatre Hotel
  • Hooke Park
  • Pittville Art College Campus Masterplan
  • Archaeolink Visitor Centre
  • University of North Carolina Masterplan
  • Clach Mhor
  • St John's College Library
  • Goldney Hall Student Residences
  • Petershill House
  • Fountains Abbey Visitor Centre
  • BP International Group Learning Centre
  • Bedfont Lakes Offices
  • Charles Cryer Theatre
  • RMC International HQ
  • Farnborough Grange Junior School
  • Chilworth Park Research Centre
  • Morrison Street
  • MacIntyre Milton Keynes
  • Crookham Junior School
  • Beechwood Lodge Hostel
  • Copped Hall Offices
  • Lambeth Community Care Centre
  • Whittington Centre
  • Uplands Conference Centre
  • Westoning Manor
  • Winchester College Arts Centre
  • St Mary's Church
  • Royal Opera House
  • Calthorpe Park School
  • Charlie Chaplin Adventure Playground
  • Bradwell Common 2
  • Westmoreland Road
  • Leighton Crescent
  • Highgrove Housing
  • Olivetti's New Branches
  • Branksome Hilders, Olivetti
  • Minster Lovell Conference Centre
  • House on the South Downs
  • Garrett House
  • Bartholomew Villas
  • Camden Mews
  • Horder House
  • Marvin House
  • Bell Tout Lighthouse
View: Grid List
Client
University of East London
Location
London Borough of Newham
Size
25,800sqm
Units
384 rooms
Contact
Colin Rice
Team
Turner & Townsend, Gardiner & Theobald, WhitbyBird, Arup, Arup Acoustics, Ove Arup & Partners, Livingston Eyre, Colin Buchanan & Partners, Carillion
Awards
RICS Awards Finalist (2001) Best Use of Insulated Render & Cladding Award (2001) Civic Trust Award Commendation (2000)

The University of East London's Docklands Campus is a classic exercise of brownfield urban regeneration.

UEL Docklands Campus

Phase 1 of the Docklands Campus, on the Royal Albert Dock on the Thames, provides teaching and support accommodation for 2,400 students in eight departments from engineering to art and design, residential accommodation for 384 students, plus 28 business start-up units within the main academic building.

A range of academic spaces are composed around an enclosed linear street to maximise flexibility. The lecture theatres on the ground floor face south over the dock. Two floors of offices above are topped with design studios.

The heart of the University, the main square, provides facilities such as a cafe, bar, Muslim prayer room, autobank, shop and main reception, while also giving shelter on this exposed site.

The student rooms are gathered in ten brightly painted, paired towers along the dock edge in front of the higher main facade of the academic accommodation.

Illustration of the interior of a student room

The £33m Develop and Construct contract for the 19,300sqm Phase 1 was adopted as Demonstration Project No.49 within the Movement for Innovation. The scheme, nominated by Carillion, provided zero defects on completion, innovative supply chain management procedures and delivery of the project in 18 months within budget.

Context

The UEL Docklands Campus was the first university campus to be built in London for 50 years. The first phase formed the core of the 10 hectare campus on a contaminated brownfield site on the north bank of the Royal Albert Dock.

The Royal Albert Dock as existing

Aerial view of the UEL Docklands Campus - phase 1

The new campus was a focus for the regeneration of the whole area as well as becoming the centrepiece for the re-branding of the University.

Approaching the new campus from Cyprus Docklands Light Railway station to the north, you rise through an oval forecourt, up through the central colonnaded University Square to the great lawn overlooking the dock.The Learning Resource Centre, the main auditorium, business start-up units, the shops and cafes and main entrance are gathered around this pedestrian heart.

Climate

The campus is designed with a high performance low-energy fresh air delivery system that allows the windows to be kept shut to keep out the noise from London City Airport opposite. Termodeck hollow-core planks distribute air and store energy in the building fabric, permitting the cost efficiencies of the deep plan without the environmental penalties.

The design combines super-insulation (U-values of 0.2 for walls and 0.15 for roofs), low-e double glazing, excellent levels of airtightness (5m3/h per m2 of envelope area at 50 Pascals), solar shading on a predominantly south-facing building and high-efficiency heat recovery.

Construction involved waste reduction measures and site remediation, involving recycling 2,500 lorry loads of contaminated soil.